fbpx
Cofnij
Autor: Natalia Wiszniewska

Jak zrobić klasyczne brownie?

23.06.2023
Jak zrobić klasyczne brownie?

Brownie to jeden z klasycznych deserów, który ma wielu wielbicieli. Jest to pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto o wyjątkowym aromacie. Zapach ten unosi się w powietrzu jeszcze długo po wyciągnięciu brownie z piekarnika. Ciasto znika w mgnieniu oka. Chcesz nauczyć się przygotowania tego tradycyjnego deseru? Zajrzyj do tego artykułu i znajdź podpowiedzi, które pomogą Ci zrobić zachwycający deser.

Wpadają do Ciebie goście, a Ty nie masz ciasta do kawy? Masz ochotę zrobić bliskim przyjemność i zaserwować im coś pysznego? Chcesz, aby Twój dom kojarzył się z rodzinnym ciepłem, pachniał domowymi wypiekami i żeby gościły w nim same pyszności? Brakuje Ci jednak czasu na wszystkie obowiązki? Warto stawiać na klasyczne i sprawdzone rozwiązania. Jednym z nich jest brownie, które możesz zrobić w kilka chwil. Smak tego ciasta zachwyca. Prostota i połączenie smaku czekolady oraz masła sprawia, że deser ten zyskał miano kultowego. Brownie jest jednym z tych przepisów, które warto znać i wykorzystywać w swojej kuchni.

Czekolada to produkt, który zyskał ogromną popularność. Pokochały ją miliony ludzi. Jej smak może poprawiać nastrój, nieraz w gorszy dzień sięgamy po kostkę (lub kilka 😊) czekolady. W klasycznym brownie to właśnie ona gra pierwsze skrzypce. Ciasto to zachwyca przede wszystkim swoim smakiem i strukturą. W środku jest delikatnie ciągnące, wilgotne, a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, która nadaje ciekawego przełamania warstw. Jak osiągnąć taki efekt? Co zrobić, żeby ten tradycyjny deser stał się Twoją specjalnością? Poznaj kilka wskazówek dotyczących przygotowania oraz pieczenia tego ciasta.

KLASYCZNE BROWNIE – PRZEPIS PODSTAWOWY

 

SKŁADNIKI:

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

PRZYGOTOWANIE:

Kwadratową formę o boku 21 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

W rondelku roztop masło. Dodaj do niego posiekaną gorzką czekoladę, odczekaj chwilę, następnie wymieszaj na gładki sos czekoladowy.

W misce roztrzep jajka. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz cukier i wymieszaj dokładnie trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj przestudzony sos czekoladowy i ponownie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników.

Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 min. Wierzch brownie powinien być upieczony, a środek wilgotny. Ciasto ostudź, następnie wyjmij z formy i pokrój na kwadraty.

Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem