Brownie to jeden z klasycznych deserów, który ma wielu wielbicieli. Jest to pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto o wyjątkowym aromacie. Zapach ten unosi się w powietrzu jeszcze długo po wyciągnięciu brownie z piekarnika. Ciasto znika w mgnieniu oka. Chcesz nauczyć się przygotowania tego tradycyjnego deseru? Zajrzyj do tego artykułu i znajdź podpowiedzi, które pomogą Ci zrobić zachwycający deser.
Wpadają do Ciebie goście, a Ty nie masz ciasta do kawy? Masz ochotę zrobić bliskim przyjemność i zaserwować im coś pysznego? Chcesz, aby Twój dom kojarzył się z rodzinnym ciepłem, pachniał domowymi wypiekami i żeby gościły w nim same pyszności? Brakuje Ci jednak czasu na wszystkie obowiązki? Warto stawiać na klasyczne i sprawdzone rozwiązania. Jednym z nich jest brownie, które możesz zrobić w kilka chwil. Smak tego ciasta zachwyca. Prostota i połączenie smaku czekolady oraz masła sprawia, że deser ten zyskał miano kultowego. Brownie jest jednym z tych przepisów, które warto znać i wykorzystywać w swojej kuchni.
Czekolada to produkt, który zyskał ogromną popularność. Pokochały ją miliony ludzi. Jej smak może poprawiać nastrój, nieraz w gorszy dzień sięgamy po kostkę (lub kilka 😊) czekolady. W klasycznym brownie to właśnie ona gra pierwsze skrzypce. Ciasto to zachwyca przede wszystkim swoim smakiem i strukturą. W środku jest delikatnie ciągnące, wilgotne, a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, która nadaje ciekawego przełamania warstw. Jak osiągnąć taki efekt? Co zrobić, żeby ten tradycyjny deser stał się Twoją specjalnością? Poznaj kilka wskazówek dotyczących przygotowania oraz pieczenia tego ciasta.
- Brownie to deser, który udowadnia, że prostota to siła, którą napędzają dobre jakościowo składniki. Jeśli chcesz, żeby Twoje ciasto zachwycało smakiem, to postaw na wysokiej klasy produkty. Jest ich tylko kilka: masło, czekolada, jajka, cukier, mąka pszenna. Jednak mąka jest tutaj tylko dodatkiem, pierwsze skrzypce grają masło i czekolada. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Zastanawiasz się, jaki typ mąki będzie najlepszym wyborem przy pieczeniu brownie? Warto postawić na klasyczną mąką pszenną. Sprawdzi się tutaj kilku typów takich jak: 400, 450, 500, 550, 650 oraz drobna krupczatka.
- Ważnym elementem, na który warto zwrócić uwagę, jest przygotowywanie sosu czekoladowego. Najpierw należy rozpuścić masło i dodać do niego posiekaną gorzką czekoladę i roztopić ją do konsystencji gładkiej masy czekoladowej. Później należy ją wystudzić – możesz pozostawić lekko ciepłą, ale nie gorącą, ponieważ zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do ścięcia się białek jajek.
- W tym deserze fantastyczna jest również charakterystyczna delikatnie chrupiąca skórka, którą możesz uzyskać poprzez dokładne utarcie jajek z cukrem. Ucieraj je do momentu aż zbieleją i znacznie zwiększą swoją objętość. Warto poświecić na ten krok ok. 10 minut.
- Brownie najlepiej piec w płytkich foremkach, ponieważ nie jest to ciasto, które podczas pieczenia wyrasta. Należy to raczej niskich deserów. Pamiętaj o wyłożeniu formy papierem do pieczenia lub posmarowaniem jej masłem. Dzięki temu brownie nie będzie przywierać do blaszki. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to zależy od tego, czy chcesz, by ciasto było bardziej lub mniej wilgotne. Jednak podstawowy czas pieczenia to 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, że ciasto tężeje po wstydzeniu. Chwilę po wyjęciu z piekarnika środek może być nadal miękki, ale to właśnie czekolada wiąże ciasto.
KLASYCZNE BROWNIE – PRZEPIS PODSTAWOWY
SKŁADNIKI:
- 180 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii Delecta
- 220 g cukru drobnego
- 100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
PRZYGOTOWANIE:
Kwadratową formę o boku 21 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
W rondelku roztop masło. Dodaj do niego posiekaną gorzką czekoladę, odczekaj chwilę, następnie wymieszaj na gładki sos czekoladowy.
W misce roztrzep jajka. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz cukier i wymieszaj dokładnie trzepaczką, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj przestudzony sos czekoladowy i ponownie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 min. Wierzch brownie powinien być upieczony, a środek wilgotny. Ciasto ostudź, następnie wyjmij z formy i pokrój na kwadraty.