Dżemy to bogactwo i całe dobro lata zamknięte w słoiczku. Sezonowe owoce są pyszne i warto je wykorzystywać, dopóki są. Jednym ze sposobów na ich zastosowanie jest robienie przetworów. Jedne z najpopularniejszych to dżem truskawkowy, dżem wiśniowy, dżem z rabarbaru i wiele innych smaków, które latem są na wyciągnięcie ręki. W zimowe czy jesienne dni na pewno docenisz, że masz w spiżarni taki produkt, który pozwoli wrócić do pełnych słońca, ciepłych dni. Zobacz, jak w łatwy i szybki sposób zrobić dżem. Odkryj nasze wskazówki.
Dżem to słodkie przetwory z całych owoców lub ich części. Zazwyczaj mają lekko żelową konsystencję. Zresztą na pewno dobrze znasz smak, aromat i postać dżemów. Goszczą w naszych domach od wielu lat, a przepisy na nie są przekazywane z pokolenia na pokolenia. Czy pamiętasz, jak Twoja Babcia robiła własne przetwory? To właśnie od poprzednich pokoleń można było się nauczyć tego, jak wykorzystać sezonowe owoce i jak czerpać z tego, co daje nam natura.
Dżemy możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Możesz jeść je samodzielnie lub na kanapce. Jednak ten produkt to również doskonały dodatek np. do naleśników na słodko, domowych gofrów, a także do wielu ciast i deserów. Jest wiele przepisów na ciasta z dżemem, nawet popularne na tłusty czwartek pączki są nim nadziewane. Jednak wykorzystuje się je nie tylko w pączkach, ale także w mazurkach, tortach, rogalikach, ciasteczkach, babeczkach i tartach. Z pewnością otwarty słoiczek z dżemem na pewno się nie zmarnuje. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować dżem, to zajrzyj do kolejnej części tego artykułu.
Jak zrobić domowy dżem?
Tak jak pisaliśmy wcześniej, przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw kilku wskazówek, które pomogą Ci przygotować pyszny i aromatyczny dżem.
Wykorzystaj sezon na owoce
Dżemy możesz robić o dowolnej porze roku, jednak najlepiej zdecydować się na tę czynność wiosną i latem. Dlaczego? To właśnie w tym czasie królują sezonowe owoce. Warto je wykorzystywać je i zamknąć smaki lata w słoiczkach. Użycie owoców w szczycie ich sezonu pozwoli Ci uzyskać najlepszych smak, ponieważ wtedy owoce są najbardziej słodkie i zawierają najwięcej smaku.
Jak zrobić dżem – pierwszy krok: przygotuj owoce
Zanim zaczniesz gotować dżem, to wybierz owoce. Dokładnie je przejrzyj, tj. odrzuć te, które są zepsute, lekko nadgniłe, aby nie zepsuły smaku dżemu. Następnie dokładnie je umyj, usuń szypułki, ogonki, a jeśli robisz dżem z owoców z pestkami, to pamiętaj, aby je wydrylować. Później pokrój owoce na mniejsze kawałki.
Jak zrobić dżem – drugi krok: odpowiednie naczynie
Gotowanie dżemu wymaga cierpliwości, ale tak naprawdę jest bardzo łatwe i przyjemne. Nie dość, że w całym domu pachnie sezonowymi owocami, to jeszcze przygotowujesz dla siebie i całej Twojej rodziny coś naprawdę smacznego. Zanim zaczniesz gotować owoce, to przygotuj sobie szeroki i płaski garnek lub głęboką patelnię. Przełóż owoce do tego naczynia, dolej trochę wody i zacznij je podgrzewać.
Jak zrobić dżem – trzeci krok: dosładzanie
Dżem kochamy głównie dlatego, że zatrzymuje smaki lata, ale również dlatego, że jest słodką przekąską. Jednak zanim dodasz cukru do swoich owoców, dokładnie je obserwuj. Dopiero gdy zaczną puszczać soki, możesz dodać cukier. Tutaj masz dowolność, możesz dodać biały lub brązowy, taki jak lubisz najbardziej. Dodaj go tyle, aby dżem był wystarczająco słodki.
Jak zrobić dżem – czwarty krok: gotowanie
Teraz przed Tobą czynność wymagająca cierpliwości, czyli gotowanie Twojego dżemu wraz z cukrem. Trudno określić tutaj dokładny czas, trzeba gotować tyle, aby całość była odpowiednio gęsta. Różni się to w zależności od owoców, ponieważ niektóre mają więcej, a niektóre mniej wody, która musi odparować. To co, ważne, to fakt, aby gotować całość na małym ogniu. Jeśli chodzi np. o dżem truskawkowy, to warto gotować go przez ok.2 godziny.
Jak zrobić dżem – piąty krok: pasteryzacja
Gdy dżem będzie gotowy, przełóż go do wyparzonych wcześniej słoiczków. Jeśli zamierzasz korzystać z dżemów np. za kilka miesięcy, to warto je jeszcze zapasteryzować. Możesz to zrobić, umieszczając słoiki w garnku z gorącą, gotującą się wodą. Aby cały proces zakończył się sukcesem, należy trzymać je w takim środowisku przez około 20 minut. Inną metodą jest pasteryzacja w piekarniku. Należy rozgrzać piekarnik i wstawić do niego jeszcze ciepłe słoiki. Jeśli masz dostępną funkcję termoobiegu, to warto ją włączyć, wtedy czas pasteryzowania wyniesie 20 minut. Natomiast jeżeli pasteryzujesz dżem w piekarniku bez termoobiegu, to musisz poświecić na tę czynność od 40 do 60 minut.
Jak zrobić dżem – łatwiejsza metoda
Jeśli chcesz oszczędzić czas i przygotować dżem szybciej, to z pomocą przychodzi do Ciebie marka Delecta. Możesz wykorzystać mieszanki żelujące takiej jak Dżemix 3:1 lub Dżemix 2:1. Znacznie skróci to czas gotowania i w szybki sposób przygotujesz przetwory na całą zimę. Poniżej znajduje się przepis na domowy dżem z truskawek z wykorzystaniem Dżemixu 2:1.
Sprawdzony i szybki przepis na dżem truskawkowy
Składniki
- 1,2 kg truskawek (1 kg po usunięciu szypułek)
- 500 g cukru
- 1 Dżemix uniwersalny 2:1 Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Połowę owoców zmiksuj blenderem na mus, zaś resztę pokrój na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości owoców.
KROK 2: Przełóż je do garnka i wymieszaj z dżemixem uniwersalnym. Zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj 500 g cukru i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.
KROK 3: Garnek zdejmij z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany. Gorącym dżemem napełnij czyste, wyparzone słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.