Cofnij
Autor: delektujemy

Słodko, ale bez cukru! Alternatywne sposoby na posłodzenie wypieków [DIY]

15.06.2023
Słodko, ale bez cukru! Alternatywne sposoby na posłodzenie wypieków [DIY]

Coraz więcej osób decyduje się na cukrowy detoks. Spokojnie, to nie oznacza, że życie straci słodki smak!

Oto kilka inspiracji, jak osłodzić sobie codzienność w inny sposób:

MIÓD – prawdopodobnie najpopularniejszy zamiennik cukru. Naturalne złoto, które wzbogaci wypiek nie tylko o charakterystyczną słodkość, ale również o trochę witamin!

SYROP Z DAKTYLI – ostatnio cieszy się dużą popularnością, mimo wysokiej ceny. A przecież można przygotować go samodzielnie! Wystarczy gotować daktyle przez 15 minut, zmiksować, a po ostygnięciu odsączyć przez gazę. Otrzymany syrop jeszcze chwilę gotujemy aż do odparowania… i gotowe!

KSYLITOL – czyli inaczej cukier brzozowy, to naturalny słodzik idealny dla cukrzyków. Jest trawiony z małym udziałem insuliny. Co ciekawe, w przeciwieństwie do cukru zapobiega próchnicy i chorobom zębów!

SYROP KLONOWY – znany przede wszystkim jako dodatek do amerykańskich pancakes. Jest mniej kaloryczny niż miód i jest bogaty w mangan, cynk i magnez. Świetnie nadaje się do słodzenia napojów.

Zobacz inne wpisy

Zobacz więcej

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy