Coraz więcej osób decyduje się na cukrowy detoks. Spokojnie, to nie oznacza, że życie straci słodki smak!
Oto kilka inspiracji, jak osłodzić sobie codzienność w inny sposób:
MIÓD – prawdopodobnie najpopularniejszy zamiennik cukru. Naturalne złoto, które wzbogaci wypiek nie tylko o charakterystyczną słodkość, ale również o trochę witamin!
SYROP Z DAKTYLI – ostatnio cieszy się dużą popularnością, mimo wysokiej ceny. A przecież można przygotować go samodzielnie! Wystarczy gotować daktyle przez 15 minut, zmiksować, a po ostygnięciu odsączyć przez gazę. Otrzymany syrop jeszcze chwilę gotujemy aż do odparowania… i gotowe!
KSYLITOL – czyli inaczej cukier brzozowy, to naturalny słodzik idealny dla cukrzyków. Jest trawiony z małym udziałem insuliny. Co ciekawe, w przeciwieństwie do cukru zapobiega próchnicy i chorobom zębów!
SYROP KLONOWY – znany przede wszystkim jako dodatek do amerykańskich pancakes. Jest mniej kaloryczny niż miód i jest bogaty w mangan, cynk i magnez. Świetnie nadaje się do słodzenia napojów.