Cofnij
Autor: delektujemy

Pieczony wieniec z pierniczków [DIY]

15.06.2023
Pieczony wieniec z pierniczków [DIY]

Aby przygotować wieniec z pierniczków musimy przygotować:

Przygotowywany wieniec będzie w całości upieczony z pierniczków, dlatego w pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wycinamy duże gwiazdki oraz kilka małych, którymi udekorujemy wierzch wieńca.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem okrąg. Na powierzchni okręgu układamy gwiazdki, zachodzące na siebie i lekko przyciskamy, aby gwiazdki się scaliły. Układamy 2-3 warstwy dużych gwiazdek, a wierzch dekorujemy kilkoma mniejszymi pierniczkami.

Wieniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) i pieczemy 15-20 minut czuwając, aby wieniec nie zarumienił się zbyt mocno.

Gotowy wieniec układamy na stole lub przyozdabiamy wstążką.

Pachnąca i piękna dekoracja w formie wieńca sprawdzi się na wigilijnym stole – ciężko będzie się powstrzymać przed jego zjedzeniem! 🙂

Zobacz inne wpisy

Zobacz więcej

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy