Aby przygotować wieniec z pierniczków musimy przygotować:
- opakowanie pierniczków Delecta
- foremki gwiazdki
- foremki dużej gwiazdy
- płytki talerz
- ołówek
- blaszkę z wyposażenia piekarnika
- papier do pieczenia
- wstążki lub kokardy.
Przygotowywany wieniec będzie w całości upieczony z pierniczków, dlatego w pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wycinamy duże gwiazdki oraz kilka małych, którymi udekorujemy wierzch wieńca.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem okrąg. Na powierzchni okręgu układamy gwiazdki, zachodzące na siebie i lekko przyciskamy, aby gwiazdki się scaliły. Układamy 2-3 warstwy dużych gwiazdek, a wierzch dekorujemy kilkoma mniejszymi pierniczkami.
Wieniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) i pieczemy 15-20 minut czuwając, aby wieniec nie zarumienił się zbyt mocno.
Gotowy wieniec układamy na stole lub przyozdabiamy wstążką.
Pachnąca i piękna dekoracja w formie wieńca sprawdzi się na wigilijnym stole – ciężko będzie się powstrzymać przed jego zjedzeniem! 🙂