![Jak zmniejszyć kaloryczność deserów? [DIY]](https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2023/06/bedzie_dobrze_poziom-scaled.jpg)
Zajadanie się słodkościami przy utrzymaniu szczupłej sylwetki jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by „oszukać” kalorie.
Jak obniżyć kaloryczność deserów? Oto kilka podpowiedzi:
- zamienniki mąki pszennej – z części mąki pszennej można zrezygnować na rzecz mąki razowej lub otrębów
- obniżona zawartość tłuszczu – do przygotowania deserów wybieramy sery półtłuste i chude mleko
- wybierając suszone owoce jako dodatek do ciast obniżamy podany w przepisie cukier
- ciasta wypiekamy najczęściej w silikonowych formach, zamiast w aluminiowych, ponieważ nie trzeba dodatkowo smarować ich masłem.
A jakie są Wasze triki na obniżenie kaloryczności deserów?