Cofnij
Autor: delektujemy

Jak zmniejszyć kaloryczność deserów? [DIY]

15.06.2023
Jak zmniejszyć kaloryczność deserów? [DIY]

Zajadanie się słodkościami przy utrzymaniu szczupłej sylwetki jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by „oszukać” kalorie.

Jak obniżyć kaloryczność deserów? Oto kilka podpowiedzi:

  1. zamienniki mąki pszennej – z części mąki pszennej można zrezygnować na rzecz mąki razowej lub otrębów
  2. obniżona zawartość tłuszczu – do przygotowania deserów wybieramy sery półtłuste i chude mleko
  3. wybierając suszone owoce jako dodatek do ciast obniżamy podany w przepisie cukier
  4. ciasta wypiekamy najczęściej w silikonowych formach, zamiast w aluminiowych, ponieważ nie trzeba dodatkowo smarować ich masłem.

A jakie są Wasze triki na obniżenie kaloryczności deserów?

Zobacz inne wpisy

Zobacz więcej

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy