Nie zawsze do dań pasują nam solone pistacje lub orzechy włoskie ze skórką. Jak więc poradzić sobie z przygotowaniem orzechów, które nie będą miały skórek? Mamy na to trzy sposoby:
- wrzątek – orzechy umieszczamy w miseczce, zagotowujemy w czajniku wodę i zalewamy wrzątkiem bakalie. Po kilkunastu minutach sprawdzamy, czy skórki odeszły. Jeśli nie – czynność powtarzamy. Następnie orzechy odstawiamy w suche miejsce do wysuszenia.
- piekarnik – orzechy wysypujemy na papier do pieczenia umieszczony na blasze z wyposażenia piekarnika. Orzechy wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie bakalie studzimy, zawijamy w ręcznik papierowy i pocieramy, aż skórka odejdzie.
- patelnia – orzechy wysypujemy na suchą patelnię, prażymy przez kilka minut stale mieszając, aż skórka się z nich zetrze.