Składniki
Ciasto jogurtowe:
- 3 jajka
- 125 ml oleju
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 300 g mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 200 g cukru
Masa serowa:
- 250 g twarogu
- jajko
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier z wanilia Premium Delecta
- łyżka budyniu waniliowego Delecta
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- ok. 30 dag śliwek węgierek
Kruszonka:
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru
- 4 - 5,łyżek mąki
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj kruszonkę. Masło rozpuść, wystudź. Dodaj cukier, mąkę i dobrze połącz - wstaw do lodówki.
KROK 2: Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze jogurtu.
KROK 3: Wszystkie składniki na ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksuj z cukrem na gęsty i jasny krem. Wlej olej i jogurt - zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób kratkę z masy setowej za pomocą rękawa cukierniczego. Połówki śliwek wyłóż na ciasto, posyp kruszonką.
KROK 4: Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.