Szarlotka sypana z gruszek - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
- 1,3 kg obranych gruszek (powinna to być odmiana soczysta)
- szklanka cukru ( jeśli gruszki są bardzo słodkie to mniej)
- cukier z wanilią Delecta
- szklanka mąki tortowej
- szklanka kaszy mannej
- łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie jeśli gruszki są bardzo słodkie)
Przygotowanie
KROK 1: Suche składniki wymieszaj. Do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia wsyp szklankę suchej mieszanki i równo rozprowadź po dnie tortownicy.
KROK 2: Wyłóż 1/2 gruszek, zasyp kolejną szklanką suchych produktów, następnie reszta gruszek i ostatnia szklanka suchych produktów.
KROK 3: Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach masło - powinno dobrze przykryć suche produkty.
KROK 4: Tortownicę wstaw do piekarnika na Ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach termoobieg.