Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • łyżka kakao

Beza:

  • ok. 100 g białek ( białka z 3 jaj)
  • 150 g drobnego cukru
  • płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soku z cytryny

Krem:

Dodatkowo:

  • 3 łyżki konfitury malinowej (lub innej ulubionej konfitury)

Przygotowanie

KROK 1: Dzień przed złożeniem ciasta upiecz biszkopt i wysusz bezę. Całe jajka ubij z cukrem na gesty jasny krem. Zmniejsz obroty miksera i dodaj w 3 partiach mąkę wymieszaną z kakao. Biszkopt przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Przekrój biszkopt dopiero na następny dzień. 
 
KROK 2: Cukier wsyp do białej i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej i lśniącej bezy. Pod koniec ubijania dodaj skrobie i sok - wymieszaj. Wyłóż bezą na papier do pieczenia na średnice odpowiadającą średnicy biszkoptu. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni termoobieg, od razu zmniejsz do 120 i po 2 minutach zmniejsz do 70. Susz przez ok 120 minut. 
 
KROK 3: Mascarpone zmiksuj ze schłodzonym kajmakiem. Wsyp orzechy i posiekane daktyle - wymieszaj. 
 
KROK 4: W osobnym naczyniu ubij śmietankę i dodaj do masy kajmakowej - delikatnie połącz. Większa część kremu wyłóż na dolny biszkopt. Przykryj drugim blatem biszkoptowym i wyłóż resztę kremu, a na krem wyłóż cienką warstwę konfitury. Wstaw ciasto do lodówki. 
 
KROK 5: Bezę wyłóż krótko przed podaniem, by nie zmiękła. Oprósz kakao. 
Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Średnica formy to 22 cm.

Ciasto Dakłas - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy