Składniki
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 500 g cukru
- 1 opakowanie Dżemix 2:1 Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Owoce umyj i obierz z łodyżek. Dodaj Dżemix i wymieszaj, całość zagotuj.
KROK 2: Dodaj cukier i ponownie zagotuj, następnie gotuj przez ok. 2 minuty i zestaw z ognia. Mieszaj, aż zniknie piana.
KROK 3: Gorącym dżemem napełnij słoiki, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia.
Dobra rada:
Aby dobrze umyć czerwone porzeczki, umieść je w dużym sitku i płucz pod bieżącą, chłodną wodą, delikatnie potrząsając, by usunąć brud i resztki. Następnie osusz je na papierowych ręcznikach lub w wirówce do sałaty. Aby pozbyć się łodyg, chwyć jedną ręką za szypułkę, a drugą delikatnie zsuń owoce w dół, oddzielając je od łodygi.