Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g markizów
  • 70 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g gęstej śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny Delecta

Galaretka:

Dekoracja:

  • świeże owoce
  • listki mięty

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj galaretkę: mleko zagotuj, zdejmij kożuch i lekko przestudź. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały żadne grudki. Odstaw do wystudzenia.

KROK 2: Przygotuj spód: ciastka zmiel w blenderze, następnie wymieszaj je z masłem, wyłóż na dno tortownicy i mocno dociśnij, tworząc zbity spód.

KROK 3: Przygotuj masę serową: mleko podgrzej, tak, aby było mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj, tak, aby nie pozostały grudki. W misce umieść twaróg, śmietanę i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Nadal mieszając, dolej mleko z żelatyną. Masę wylej na ciasteczkowy spód i odstaw do lodówki na czas oczekiwania na stężenie galaretki (powinno to zająć ok. 2-3 godziny).

KROK 4: Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch sernika. Odstaw do całkowitego stężenia na minimum 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik udekoruj świeżymi owocami i listkami mięty.

Sernik na zimno z galaretką - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy