Galaretka mleczna z musem truskawkowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj galaretkę mleczną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj proszek z galaretki z 500 ml mleka w garnku, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

KROK 2: Przygotuj formy na panna cottę. Możesz użyć małych kokilek lub specjalnych form silikonowych. Wlej ostudzoną galaretkę do form i umieść je w lodówce na co najmniej 4 godziny, aby galaretka stężała.

KROK 3: Podczas gdy galaretka się chłodzi, przygotuj sos truskawkowy. Umyj i oczyść truskawki, a następnie umieść je w blenderze. Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie zmiksuj na gładką masę. Przelej sos do małego garnka i gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż lekko zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 4: Po stężeniu galaretki, delikatnie wyjmij ją z form. Jeśli używasz silikonowych form, powinno to być dość proste. W przypadku kokilek możesz zanurzyć je na kilka sekund w ciepłej wodzie, aby ułatwić wyjmowanie galaretki.

KROK 5: Podawaj galaretkę mleczną na talerzach, polewając ją wcześniej przygotowanym sosem truskawkowym. Udekoruj świeżymi truskawkami.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy