Ciasto z galaretką i truskawkami - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 2 jajka L
- 2 łyżki cukru
- 75 g mąki tortowej
- 2 galaretki mleczne malinowe Delecta
- 2 galaretki mleczne morelowe Delecta
- 2 galaretki mleczne Delecta
- 1 galaretka porzeczkowa Delecta
- świeże truskawki
- 2250 ml mleka 3,2 %
- 400 ml gorącej wody
Przygotowanie
KROK 1: Jajka ubij z cukrem na jasny gęsty krem. Dodaj w 2 partiach mąkę i delikatnie wymieszaj. Masę biszkoptową przełóż do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 170 stopni bez termoobiegu i piecz ok. 25-30 minut.
KROK 2: Porzeczkową galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, wystudź.
KROK 3: Galaretki mleczne malinowe rozpuść w 750 ml gorącego mleka. Postąp tak samo z pozostałymi smakami. Galaretki wystudź i wstaw morelową na chwilę do lodówki. Tężejącą morelową galaretkę wylej na biszkopt zabezpieczony folią rantową i rantem cukierniczym. Wstaw całość do lodówki.
KROK 4: Kolejną mleczną galaretkę włóż na chwile do lodówki, a kiedy zacznie tężec, to wylej ją do tortownicy i wstaw ponownie do stężenia.
KROK 5: Truskawki umyj, usuń szypułki i ułóż połówki na stężałą galaretkę. Zalej ostatnią mleczną galaretką - włóż ciasto do lodówki. Na końcu zalej całość tężejącą galaretką porzeczkową i schłodź ciasto przez kilka godzin.