Ciasto z rabarbarem i budyniem - wideo
Składniki
Kruche ciasto:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego Delecta
- 750 ml mleka
- 70 g cukru
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wsyp zawartość opakowania z ciastem. Dodaj masło pokrojone w kostkę i jajko. Zmiksuj na najwyższych obrotach, następnie energicznie zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
KROK 2: Przygotuj budyń. Proszki budyniowe wymieszaj z 250 ml mleka oraz cukrem. W rondlu zagotuj mleko, wlej mieszankę z budyniem i energicznie wymieszaj. Gotuj, aż budyń stanie się gęsty. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.
KROK 3: Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
KROK 4: Ciasto wyjmij z lodówki. Odetnij 1/4 ciasta, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i ułóż na dnie formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjmij i nakłuj widelcem. Na ciasto wyłóż przestudzony budyń, a na nim ułóż rabarbar.
KROK 5: Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tartce o dużych oczkach na rabarbar. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.