Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową
Składniki
Beza:
- 1 opakowanie Beza Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland
- 2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 500 g śliwek
Przygotowanie
KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150oC (bez termoobiegu).
KROK 2 - Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 3 - Migdały mielimy malakserem na piasek.
KROK 4 - Zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.
KROK 5 - Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.
KROK 6 - Po upieczeniu bezę zdejmujemy z dna formy i na papierze odstawiamy do wystudzenia.
KROK 7 - Masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
KROK 8 - Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.
KROK 9 - Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
KROK 10 - Śliwki drylujemy i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
KROK 11 - Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.
KROK 12 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu) i pieczemy ciasto przez 50-65 minut.
KROK 13 - Na upieczone ciasto wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130oC (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.
KROK 14 - Po upieczeniu ciasto studzimy.
iwona
06-07-2023
Ocena:
Super przepis!