Tartaletki z kremem budyniowym i malinami - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto kruche:
- 80 g cukru pudru
- jajko
- 120 g zimnego masła
- 230 g mąki tortowej
Krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu malinowego Delecta
- 750 ml mleka
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru
Frużelina malinowa:
- 200 g mrożonych malin
- 2-3 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka skrobi
- łyżka galaretki malinowej Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Z podanych składników wyrób kruche ciasto. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wylep nim płaskie ringi do tartaletek. Możesz wykorzystać tradycyjne foremki. Wstaw formy do zamrażarki na Ok. 45 minut. Zamrożone ciasto wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz tartaletki w 180 stopniach na złoty kolor.
KROK 2: Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący przykryj folią w kontakcie i wystudź.
KROK 3: Miękkie masło ubijaj przez kilka minut na puch. Dodawaj po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
KROK 4: Frużelinę (instrukcje, jak zrobić frużelinę znajdziesz tutaj) wyłóż na tartaletki, a następnie wypełnij korpusy budyniowym kremem. Udekoruj listkami mięty i malinami.