PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Babka z kisielem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka oleju
- 200 ml kefiru
- 2 kisiele żurawinowe Delecta
- 2 kisiele cytrynowe Delecta
- 3 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- opcjonalnie kropla różowego barwnika spożywczego
- 2 łyżki śmietanki 30%
- łyżka wody
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- 230 g mąki tortowej
Przygotowanie
KROK 1: Jajka ubij z cukrem na najwyższych obrotach na jasny krem. Powinno to potrwać ok. 5 - 7 minut. Do masy jajecznej wlej kefir - krótko zmiksuj. Wlej olej i ponownie zmiksuj. Masę podziel na 3 częścią.
KROK 2: Mąkę wymieszaj z proszkiem i również ją podziel na 3 części.
KROK 3: Formę z kominem wysmaruj miękkim masłem, posyp bułką tarta.
KROK 4: Do jednej miseczki z mąką dodaj kisiele cytrynowe, wymieszaj i wsyp w 3 partiach do jednej porcji masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj i przełóż do formy. W takim sam sposób przygotuj pozostałe składniki.
KROK 5: Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 45 minut do suchego patyczka.
KROK 6: Ze śmietanki, wody i cukru przygotuj lukier i polej nim wystudzoną babkę.