Pączki z serka homogenizowanego
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
30
czas przygotowania:
65 min.
Składniki
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/3 szklanki cukru pudru plus cukier do posypania pączków
- szczypta soli
- 1 litr oleju roślinnego
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść suche składniki - mąką, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Do tych składników dodaj serek homogenizowany oraz jajka i dokładnie wymieszaj, konsystencja powinna być gęsta.
KROK 2: Podziel ciasto na ok. 30 kawałków. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
KROK 3: Do garnka wlej olej i rozgrzej go do ok. 175 stopni.
KROK 4: Na dobrze rozgrzany olej kładź pączki. Smaż je na złoty kolor po ok. minuty na stronę. Jeśli pączki będą się przypalały, zmniejsz moc palnika. Usmażone pączki połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
KROK 5: Lekko schłodzone pączki obtocz w cukrze pudrze.