Składniki
Ciasto parzone:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 160 g mąki tortowej
- 4-5 jajek
Kruszonka:
- 70 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki tortowej
- 80 g miękkiego masła
Krem do eklerków:
- 250 g schłodzonego mascarpone
- 2 łyżki orzechowego kajmaku Delecta
Krem śmietankowy do dekoracji:
- 250 g schłodzonego mascarpone
- 200 g schłodzonej śmietanki 30 %
- cukier puder
Dekoracja:
- posiekane orzechy włoskie
- płatki czekoladowe Delecta
- płynny kajmak ( kajmak + niewielka ilość mleka lub śmietanki)
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj ciasto parzone: wodę zagotuj z masłem. Zmniejsz moc palnika i wsyp mąkę. Mieszaj energicznie to uzyskania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw ciasto na chwilę do wystudzenia. Przełóż ciasto do misy miksera. Włącz urządzenie na najniższych obrotach i miksuj aż temperatura ciasta sie obniży.
Rozbełtaj jajka i wlej 3/4 jajek do ciasta. Miksuj do połączenia się składników. Na tym etapie obserwuj konsystencję ciasta - powinno swobodnie spływać z mieszadła przy jednoczesnym zostawieniu śladu po opadnięciu do misy miksera. Jeśli jest konieczność, to wlej resztę jajek i ponownie zmiksuj.
KROK 2: Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki połącz i rozwałkuj cienko na Ok. 3 mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wstaw ciasto do lodówki / zamrażarki. Schłodzone ciasto podziel nożem na części — każda powinna być nieco większa niż wyszprycowane ciasto parzone.
KROK 3: Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na macie perforowanej / papierze do pieczenia mini eklerki. Na każdy z nich nałóż kruszonkę (rób to sprawnie, bo kruszonka szybko mięknie).
KROK 4: Blaszkę z eklerkami wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na 200 stopni C, a następnie od razu zmniejsz do 180 stopni C i piecz przez ok. 30 minut. Jeśli eklerki zbyt szybko będą się rumienić, to zmniejsz jeszcze temperaturę. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20 minut, bo eklerki opadną. Po upieczeniu powinny być chrupiące. Jeśli po jakimś czasie od wyciągnięcia z piekarnika zmiękną to znak, że zbyt krótko były pieczone.
KROK 5: Przygotuj krem do eklerków: składniki zmiksuj tylko do połączenia. Za pomocą rękawa wypełnij eklerki.
KROK 6: Przygotuj krem śmietankowy, którym udekorujesz z wierzchu eklerki: składniki zmiksuj na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki wyłóż krem na eklerki.
KROK 7: Polej eklerki płynnym kajmakiem, posyp orzechami i płatkami czekoladowymi.
Autorką przepisu jest: Karolina Stolarska Bigos