Czerwone ciasto Red Velvet
Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 jaja
- ¾ szklanki maślanki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- czerwony barwnik spożywczy 30 ml
Krem:
- 125 g serka mascarpone
- 250 g serka kremowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 30 g cukru pudru
Dekoracja:
- Dekorada posypka smak owocowy Delecta
- kilka truskawek
- plastry gotowanego buraka
Przygotowanie
KROK 1 - Ubijamy schłodzony serek mascarpone z wszystkimi rodzajami cukru.
KROK 2 - Po kilku minutach, gdy zrobi się wyraźnie puszysty, po łyżce dodajemy drugi serek.
KROK 3 - Mieszamy całość delikatnie do połączenia i wstawiamy kremową masę do lodówki na 30 minut.
KROK 4 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
KROK 5 - W misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
KROK 6 - Masło wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jaju dalej ubijając.
KROK 7 - Po kilku minutach dodajemy maślankę i barwnik uważając, aby masa się nie zważyła.
KROK 8 - Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
KROK 9 - Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwa blaty i przekładamy masą serową.
KROK 10 - Wierzch dekorujemy truskawkami, plastrami buraka, posypką owocową.