Tort czekoladowy z wiśniami
Składniki
Biszkopt czekoladowy:
- 1 biszkopt Delecta
- 4 jajka
- 30 ml wody
- 2 łyżki kakao
Galaretka wiśniowa:
- 250 g wiśni mrożonych
- 450 ml wody
- 40 g cukru
- 15 g żelatyny Delecta
Wiśnie i poncz do nasączenia:
- 250 g mrożonych wiśni
- 120 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki wódki lub wiśniówki
Ganasz:
- 500 g gorzkiej czekolady
- 350 ml śmietanki 30% tłuszczu
Krem do przełożenia tortu:
- 300 ml schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
- połowa ganaszu
- połowa ganaszu
- 15 g żelatyny Delecta
- 50 ml wrzącej wody
- do dekoracji: liofilizowane maliny, orzechy włoskie Bakalland, jagody goi
Przygotowanie
KROK 1: W misce miksera umieść mieszankę na biszkopt, jajka, wodę oraz kakao. Miksuj na najwyższych obrotach przez 4 minuty. Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm., której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut do suchego patyczka. Ostudź na kratce, zdejmij papier.
KROK 2: Aby przygotować galaretkę, w rondelku umieść wiśnie, wodę oraz cukier. Podgrzewaj przez 4-5 minut, aż cukier się wiśnie się rozmrożą, a cukier rozpuści. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Płytką miskę o średnicy nieco mniejszej od tortownicy wyłóż folią spożywczą. Wlej galaretkę i odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
KROK 3: Aby przygotować poncz do nasączenia, włóż wiśnie do miski i odstaw do rozmrożenia. Następnie dodaj wodę i alkohol (lub pomiń) i odstaw na 30 minut. Następnie odsącz wiśnie na sitku, a płyn zostaw do nasączenia biszkoptu.
KROK 4: Aby przygotować ganasz, umieść w misce czekoladę. Śmietankę zagotuj i wlej na czekoladę. Wymieszaj wszystko widelcem, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki ganasz.
KROK 5: Przygotuj krem: żelatynę wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Partiami dodawaj czekoladowy ganasz i wymieszaj. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Krem wstaw do lodówki na 10 minut.
KROK 6: Biszkopt przekrój na 3 blaty. Pierwszy z nich umieść na paterze i załóż obręcz tortownicy owiniętą folią aluminiową. Blat nasącz ponczem, następnie rozsmaruj na nim połowę kremu. Powtykaj w niego odłożone wiśnie, przykryj drugim blatem i znowu nasącz. Blat posmaruj cienko kremem i ułóż na nim ostrożnie galaretkę wyjętą z miski i odwiniętą z folii. Galaretkę posmaruj pozostałym kremem i przykryj trzecim blatem ciasta.
KROK 7: Wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmij tort w lodówki, zdejmij obręcz tortownicy i posmaruj ciasto odłożonym ganaszem. Wierzch tortu udekoruj liofilizowanymi malinami, orzechami włoskimi i jagodami goi.