Nietolerancja glutenu nie musi oznaczać rezygnacji z pełnowartościowego chleba. Dziś propozycja przygotowania domowego chleba na bazie ziaren i bakalii, który nie tylko zajmuje niewiele czasu, ale także pasuje zarówno do wytrawnych dodatków, jak i konfitur.
Do jego przygotowania wystarczy:
- mała keksówka
- 250 g mieszanki ziaren (np. 100 g pestek słonecznika Bakalland, 50 g siemienia lnianego Bakalland, 100 g pestek dyni Bakalland)
- 250 g mieszanki dowolnych orzechów i suszonych owoców (np. 50 g orzechów włoskich, 50 g orzechów laskowych Bakalland, 50 g suszonych moreli Bakalland, 50 g żurawiny Bakalland, 50 g migdałów Bakalland)
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju rzepakowego
- 330-350 ml wody.
Wszystkie składniki mieszamy, układamy w keksówce, przyciskamy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.