Jak przygotować udekorowane pierniczki, żeby udekorować nimi piękny, świąteczny wieniec?
Musimy przygotować:
- opakowanie pierniczków Delecta
- foremki różnych kształtów w renifera, bombkę czy domek
- pisaki xxl Delecta
- posypki Delecta
- wieniec
- gałązki jarzębiny, kokardy, tasiemki
Najważniejsze to upiec mnóstwo pierniczków w różnych kształtach. Pomogą ci w tym Pierniczki Delecta, które mają w zestawie foremki do wycinania.
Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jajo i tłuszcz. Całość zagniatamy do gładkiej masy. Wykładamy do zamrażalnika na 30 min. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temp. 180ºC bez termoobiegu.
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki foremką w wybranym kształcie. U góry pierniczka robimy dziurkę, żeby umocować je potem na tasiemce na wieńcu.
Układamy na przygotowanej blasze. Pieczemy 10-13 min. Ostudzone pierniczki dekorujemy piaskami xxl i posypkami Delecta.
Przygotowujemy wieniec, gałązki, tasiemki, pierniczki i ozdabiamy nasz wieniec.