Potrzebny chleb? Brakuje drożdży? Nie szkodzi! Polecamy zrobić chleb na sodzie lub proszku do pieczenia.
Przygotowujemy:
- 450 g mąki pszennej
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka pieprzu lub słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- tłuszcz do wysmarowania blachy keksowej
- opcjonalnie płatki owsiane do posypania chleba lub kminek
- Mąkę przesypujemy do miski i mieszamy razem z solą, pieprzem, papryką i sodą lub proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto może być dość kleiste.
- Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
- Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy do niego blachę. Piekarnik musi być rozgrzany do 200°C.
- Pieczemy przez 45 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb, żeby ostygł.
Smacznego ?