Ciasto drożdżowe, ciasto na pizzę, czy zaczyn do chleba – nie mogą obyć się bez podstawowego składnika czyli drożdży. Warto wiedzieć, jak wykorzystywać je właściwie, aby nasze wypieki dorodnie wyrosły.
Do przygotowania wypieków wykorzystać można drożdże w dwóch postaciach: świeżej i suszonej. Świeże używane są najczęściej do wypieku chleba, słodkiego pieczywa, pierożków i pizz. Należy przechowywać je w odpowiedniej temperaturze w lodówce i koniecznie pilnować terminu przydatności do spożycia. Suszone drożdże są bardziej trwałe i rozpuszczają się szybciej, jeśli wymieszamy je z łyżeczką cukru.
W przypadku drożdżowych wypieków duże znaczenie ma temperatura płynu, który dodajemy do drożdży. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że drożdże się zaparzą i ciasto przestanie rosnąć, a zbyt niska – wydłuży czas wzrostu. Świeże drożdże należy zalać letnią wodą lub mlekiem (o temperaturze około 37⁰C), a suszone – najpierw zmieszać z mąką, a następnie zalać ciepłą wodą (o temperaturze około 40-50⁰C).
To jak? Zabieramy się za drożdżowe ciasto?