Do przygotowania choinki w wazonie potrzebujemy:
- kilku większych gałązek jodły
- dużego wazonu lub słoik
- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- czerwonej, wąskiej, błyszczącej wstążki
- ulubionych bombek choinkowych
- światełek ledowych na baterie.
Tworzenie choinki w wazonie rozpoczynamy od wybrania odpowiedniego miejsca, w którym stanie eko-drzewko. Następnie przygotowujemy pierniczki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed upieczeniem, w połowie wysokości pierniczka, wycinamy za pomocą plastikowej słomki do napojów dziurkę i wstawiamy pierniczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC (bez termoobiegu) na 12 minut. Studzimy pierniczki i przez dziurkę przewlekamy wstążkę.
Na stole w rogu pokoju stawiamy wazon i napełniamy go wodą. W wazonie układamy gałązki jodły, formujemy je i przewiązujemy u nasady wstążką. Gałązki choinki ozdabiamy ulubionymi bombkami, pierniczkami, pozostałą wstążką oraz światełkami ledowymi.
Pozostaje uzupełnić choinkę o prezenty!