Składniki
Ciasto:- 130 g miękkiego masła
- 125 g cukru drobnego do wypieków
- 3 jaja
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych do ozdoby
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka miodu
Przygotowanie
Orzechowe babeczki według receptury @deliciousplace.pl
- Miękkie masło miksuj z cukrem oraz cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy.
- Wbijaj po 1 jajku cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.
- Wymieszaj ciasto łyżką do połączenia składników.
- Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj do nich ciasto do 2/3 ich wysokości.
- Piecz na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół przez 20 minut.
- Aby przygotować polewę zagrzej mocno śmietankę. Zestaw z palnika i wsyp czekoladę oraz dodaj miód.
- Po minucie mieszaj do uzyskania gładkiej polewy.
- Wystudzone babeczki polej polewą i udekoruj orzechami.
Babeczki orzechowe są pyszne, chrupiące orzechami i pachnące wanilią.
przepis powstał przy współpracy z @deliciousplace.pl
lucyna
06-07-2023
Ocena:
Pyszne i naprawdę proste do upieczenia, polecam