Torcik czekoladowo-wiśniowy
Trudność:
5 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 5 średnich jajek
- 250 g cukru
- 250 ml mleka
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 2 opakowania budyniu smak czekoladowy Delecta
- 200 g masła
- 1 l zimnego mleka
- 120 g cukru
- 300 g konfitury wiśniowej
- 50 g wiórek kokosowych Bakalland
- 150 g czekolady
- 50 g masła
- 30 ml śmietanki 30-36% tł.
- maliny i orzeszki pinii do dekoracji
Przygotowanie
Mini czekoladowe ciasteczka z kremem brownie z nutą trufli – smak jak z najlepszej cukierni. Jedna porcja będzie za mało, obiecujemy.
- W misce umieść razem sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę i proszek i dokładnie wymieszaj.
- Do małego garnka wlej szklankę mleka, dodaj 250 g masła.
- Rondelek z masłem i mlekiem podgrzewaj na małej mocy, aż masło roztopi się w mleku. 4. Dodaj do rondelka pokruszoną gorzką czekoladę. Całość mieszaj powoli za pomocą łyżki, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Rondelek z płynem czekoladowym odstaw do przestudzenia.
- W tym czasie w dużej misce umieść szklankę drobnego cukru i wbij pięć średniej wielkości jajek, po czym ubij je mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty, aż masa stanie się puszysta. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
- Do masy jajecznej wlej przestudzony płyn czekoladowy. Wlewaj płyn cienką strużką, stale mieszając lub miksując na najniższych obrotach.
- Na koniec wsyp mieszankę pozostałych sypkich składników i powoli wymieszaj ciasto trzepaczką.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem (o wym. 23x30cm).
- Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę.
- Ciasto piecz przez 50 minut.
- Po upieczeniu zostaw je jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po czym wyjmij i wystudź. Wystudzone pokrój na 2 blaty.
- Ugotuj budynie czekoladowe z cukrem i pozostaw do wystudzenia. Dobrze wystudzony budyń zmiksuj z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na dolny blat ciasta nałóż grubą warstwę kremu, dokładnie wyrównaj, a na nią warstwę konfitury.
- Następnie połóż drugi blat ciasta i kolejną warstwę kremu, ponownie wyrównaj i na nią wysyp wiórki kokosowe.
- Ciasto odłóż do schłodzenia na 15-20 minut.
- W tym czasie przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła i śmietanki. Dobrze wymieszaj.
- Schłodzone ciasto oblej polewą, a gdy zastygnie pokrój na prostokątne kawałki, każdorazowo polewając nóż gorącą wodą - zapewni to idealnie równą krawędź.
- Na każdym kawałku zrób dekorację z malin i orzeszków pinii.
La ciasto z kremem la brownie z nutą trufli to iście królewski deser. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj mistrzowski deser.