Składniki
Kruche ciasto- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnego masła
- 2 jaja
- 2 cytryny
- 100 g cukru
- 70 g masła
- 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 250 ml śmietanki kremówki
- Mix do śmietany Delecta
- 50 g mascarpone
- Fajny Pisak XXL – biały Delecta
- Fajny Pisak XXL – żółty Delecta
- Fajny Pisak XXL czerwony Delecta
- Fajny Pisak XXL – zielony Delecta
Przygotowanie
Polskie tradycje wielkanocne są bardzo bogate. Co roku stoły uginają się od klasycznych deserów, a może… warto trochę zaszaleć i zmiksować tradycję z nowoczesnością? Wystarczy odrobina wyobraźni i ulubione smaki! Jak zrobić mazurki w trzech odsłonach?
- Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Kruche ciasto Delecta, jajo i pokrojone masło miksujemy na średnich obrotach około 2 minuty.
- Zmiksowne ciasto zagniatamy energicznie do połączenia się składników.
- Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła o średnicy około 8-10 cm i obręcze o tej samej średnicy zewnętrznej, z wewnętrznym otworem około 6 cm.
- Sklejamy ze sobą dwie warstwy. Ciasto powinno utworzyć „talerzyk z rantem”.
- Pieczemy ciastka około 45 minut do lekkiego zarumienienia.
- Podgrzewamy lekko masę kajmakową Bakalland.
- Teraz czas na masę lemon curd. Dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Ścieramy skórkę na tarce, po czym wyciskamy sok.
- Sok i startą skórkę przekładamy do rondla, dodajemy cukier, cukier ze skórą cytrynową i jaja. Wszystko mieszamy trzepaczką.
- Dodajemy masło pokrojone na kawałki.
- Do większego garnka wlewamy trochę wody. Nakładamy na garnek miskę z masą – woda nie może dotykać jej dna. Zagotowujemy wodę i ustawiamy średnią moc palnika. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.
- Ogrzewamy i mieszamy masę coraz częściej, aż zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniu. Powinno to zająć około 15 minut.
- Jeszcze masa śmietankowa. Śmietankę mieszamy z mascarpone i dodajemy mix do śmietany. Miksujemy na najwyższych obrotach kilka minut.
- Wystudzone mazurki przekładamy przygotowanymi masami. Dekorujemy wedle uznania Fajnymi Pisakami XXL w różnych kolorach! Motywów wielkanocnych jest dużo.
- Do mazurków wbijamy ulubione piki.
Klasyczne przepisy z odrobiną szaleństwa pomagają pokonać coroczną monotonnie. Przy robieniu mazurków dochodzi jeszcze opcja dobrej zabawy – dekorowanie ciastek jest tak samo fajne, jak kolorowanie pisanek!