Słone muffiny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Słone muffiny
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 14 g drożdży Delecta
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
Nadzienie:
  • 2 łyżki małych kaparów
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Jesień i zima to dobry czas na słone przekąski! Są pożywne i świetnie sprawdzają się na spotkaniach z przyjaciółmi, a nawet jako dodatek do dań.

  1. Najpierw zaczyn! Mieszamy energicznie drożdże w ciepłym mleku, aż się rozpuszczą.
  2. Dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy.
  3. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zaczyn musi mieć ciemno. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  4. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu resztę składników. Mieszamy wszystko łopatką do ich połączenia.
  5. Ciasto wzbogacamy o słone dodatki poprzez dodanie kaparów, posiekane, suszone pomidory, natkę i mieszamy łyżką.
  6. Jeszcze raz przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
  7. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do przygotowanych własnoręcznie przygotowanych papilotek (plik do pobrania papilotek tutaj).
  8. Do papilotek nakładamy masę i pieczemy około 24-28 minut, do zarumienienia.
  9. Wypieczone babeczki dekorujemy pikiem. Szalonej zabawy karnawałowej!

Proste i pyszne! Ze słonymi muffinkami można kombinować wedle własnego gustu. Macie pomysł na inne dodatki? Śmiało! Stwórzcie autorski przepis.

Słone muffiny

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Karolina

06-07-2023

Jeszcze tak dobrych nie jadłam:) Zachęcam do upieczenia

Zostaw komentarz

+