Czekoladowa szarlotka z budyniem waniliowym
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
80 min.
Składniki
Spód:- 300 g herbatników kakaowych
- 50 g masła
- 4 winne jabłka
- 50 g migdałów w płatkach Bakalland
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 1 opakowanie budyniu smak waniliowy Delecta
- 750 ml mleka
- 30 g cukru
- 70 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie
Szarlotka to klasyk w każdym polskim domu. Lubisz eksperymentować w kuchni? Wystarczy trochę fantazji i ze zwykłej szarlotki zrobisz czekoladowo-jabłkowe cudo z budyniem!
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu) i przygotowujemy okrągłą blaszkę (około 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Herbatniki tłuczemy na „piasek”. Wlewamy do nich 50 g stopionego masła, a powstałe „ciasto” wylewamy równomiernie na blachę.
- Jabłka pokrojone w kostkę mieszamy z cukrem, płatkami migdałów i stopionym masłem. Kładziemy warstwowo na czekoladowym spodzie.
- Pieczemy całość około 20 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy budyń czekoladowy Delecta i przykrywamy szczelnie folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
- Teraz kruszonka! Zagniatamy mąkę, masło, cukier i kakao. Można to zrobić robotem kuchennym z końcówką do ciasta kruchego.
- Na gotowe ciasto nakładamy budyń, posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
- Dekorujemy ciasto pikiem.
Którą wersję wolicie? Klasyczną szarlotkę czy tę z czekoladowymi dodatkami?
Irena
22-08-2023
Ocena:
Świetne przepisy