Tarta z galaretką i kremem śmietankowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 2 opakowania galaretki deserowej przezroczystej smak agrestu i winogron Delecta
- 550 ml wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Tarta na klasycznym kruchym cieście to zawsze smaczny pomysł. Z przezroczystą galaretką wygląda wyjątkowo efektownie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
- Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.
- Wykładamy ciastem dno i boki formy - użyliśmy silikonowej w formie kwiatu, zostawiając wysoki brzeg, dzięki czemu tarta będzie wyglądała zjawiskowo.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia się proszku.
- Ciasto wyjmujemy z foremki i delikatnie nakłuwamy spód.
- Wlewamy do środka galaretkę i odkładamy do lodówki na godzinę.
- W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, którą nakładamy na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego.
- Ciasto wykańczamy orzechami laskowymi i ulubionym pikiem.
Owocowa galaretka musi zastygnąć w lodówce - lepiej sprawdźmy, czy nikt nie dobierze się do niej przed stężeniem. Jest kusząco pyszna!