
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
 - 1 jajo
 - 100 g zimnej margaryny lub masła
 
- 2 opakowania galaretki deserowej przezroczystej smak agrestu i winogron Delecta
 - 550 ml wody
 
- 200 ml śmietanki kremówki
 - 1 łyżka cukru pudru
 - kilka orzechów laskowych Bakalland
 
Przygotowanie
Tarta na klasycznym kruchym cieście to zawsze smaczny pomysł. Z przezroczystą galaretką wygląda wyjątkowo efektownie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
 - Zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
 - Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
 - Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
 - Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.
 - Wykładamy ciastem dno i boki formy - użyliśmy silikonowej w formie kwiatu, zostawiając wysoki brzeg, dzięki czemu tarta będzie wyglądała zjawiskowo.
 - Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
 - Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia się proszku.
 - Ciasto wyjmujemy z foremki i delikatnie nakłuwamy spód.
 - Wlewamy do środka galaretkę i odkładamy do lodówki na godzinę.
 - W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, którą nakładamy na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego.
 - Ciasto wykańczamy orzechami laskowymi i ulubionym pikiem.
 
Owocowa galaretka musi zastygnąć w lodówce - lepiej sprawdźmy, czy nikt nie dobierze się do niej przed stężeniem. Jest kusząco pyszna!

