Tort “donut” z lukrem i posypkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Lukier:Dekoracja:

Przygotowanie

Wszyscy lubią donuty! Są kolorowe, słodkie i ciągle jest ich mało. Czemu by nie powiększyć ich rozmiarów i podać w formie tortu?

  1. Przygotowujemy formę do donutów lub metalową miskę, którą smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (bez termoobiegu).
  2. W drugiej misce miksujemy na najwyższych obrotach mieszankę do wypieku biszkoptu z jajami, wodą i jogurtem. Składniki muszą połączyć się w gładką masę.
  3. Gotową masę dzielimy na 3 części: pierwszą wkładamy do misy z mąką i pieczemy 30 minut. Powtarzamy czynność z drugą i trzecią częścią. Odstawiamy biszkopty do ostudzenia.
  4. Ostudzone biszkopty przekładamy na deskę i wycinamy w ich środku koła z pomocą małej miski.
  5. Następnie przygotowujemy lukry kolorowe.
  6. Każdy „donut” polewamy innym kolorem lukru i dekorujemy posypkami.
  7. Układamy obręcze jedna na drugiej, by stworzyć warstwowy tort.
  8. Wbijamy wybraną girlandę z pikami.

Taki tort zaspokoi potrzeby największych fanów donatów. Czy któryś z nich podejmie się pochłonięcia go w całości?

Tort “donut” z lukrem i posypkami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy