Lekkie serduszko w różowej polewie
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 400 ml mleka
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny Delecta
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z buraków lub malin
- 1 opakowanie czekolady dekoracyjnej białej karmelowej Delecta
- 1 opakowanie mini piegów Delecta Decorada
Przygotowanie
Miłość wyrażona deserem nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni - lekkie serduszka są łatwe i szybkie!
- Do schłodzonego mleka i zimnej wody wsypujemy zawartość opakowania sernika na zimno i miksujemy przez około 4 minuty.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i ostudzoną (ale nie zastygniętą!) dolewamy stopniowo do masy, miksując jeszcze chwilę.
- Masę przekładamy do foremek w kształcie serduszek i odstawiamy do zastygnięcia na 2 godziny.
- Jeśli nie macie takich foremek, możecie przełożyć masę do płaskiej formy o bokach około 30x15 cm lub 20x20 cm i odłożyć do zastygnięcia na 2 godziny. Ze stężałej masy za pomocą foremki w kształcie serca (na przykład do pierniczków) wycinamy kształty.
- Do cukru pudru dolewamy sok z buraków (może być z malin), stale mieszając, aż powstanie lukier.
- Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z przygotowanym lukrem.
- Czekamy chwilę aż ostygnie, po czym oblewamy nią wycięte serca.
- Ranty serduszek dekorujemy różowymi i czerwonymi mini piegami i wbijamy w nie okolicznościowe piki.
Taki lekki deser sprawdzi się nie tylko na walentynki, ale też na rocznice, urodziny, bez okazji.. :)