
Beza z kremem mango, grapefruitem i miętą
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 6 białek
 - 250 g drobnego cukru do wypieków
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka octu winnego
 
- 300 ml śmietany kremówki
 - 3 łyżki cukru pudru
 - ½ owocu mango
 - ½ łyżeczki kurkumy
 - 1 łyżeczka żelatyny Delecta
 - 1 grapefruit
 
- świeża mięta
 
Przygotowanie
Bezowa korona z kremem mango, grapefruitem i miętą, to najlepszy deser na słonecznie dni. Orzeźwiający, lekki, a przede wszystkim pyszny.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
 - Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
 - Kiedy piana zacznie sztywnieć dodajemy ocet.
 - Gotową bezę wykładamy na dno tortownicy.
 - Wstawiamy ciasto na godzinę do piekarnika, a następnie, bez otwierania drzwiczek, suszymy bezę do momentu wychłodzenia piekarnika.
 - Mango blendujemy z dodatkiem kurkumy na gładką masę.
 - Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do zblendowanego mango.
 - Owoce ponownie blendujemy, aby żelatyna się rozprowadziła.
 - Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
 - Dodajemy do niej przecier z mango i dokładnie mieszamy łyżką.
 - Grapefruita obieramy ze skórki i błon tak, aby pozostał sam miąższ.
 - Na upieczonej i wystudzonej bezie układamy krem.
 - Wierzch kremu posypujemy kawałkami grapefruita i miętą.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Beza najlepiej smakuje w ogrodzie, koniecznie w towarzystwie przyjaciół.
