Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 4 g suchych drożdży instant Delecta
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 1 szklanka maku Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Bakalland uprażonych i posiekanych
- 4 łyżki miodu
- 100 ml mleka
- 30 g pokrojonych migdałów Bakalland
- 3 łyżki cukru
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie
Świeżutkie rogaliki wypełnione obficie orzechami, migdałami i makiem to plan w sam raz na imieninowy prezent-podwieczorek u babci.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
- Mak zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut z dodatkiem miodu.
- Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania płynu.
- Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a następnie łączymy z orzechami.
- Ciasto wałkujemy na duży, okrągły placek o średnicy około 45 cm i dzielimy go na 14 "trójkątków", przekrawając 7 razy średnicę placka.
- Na każdy trójkąt wykładamy farsz, rozprowadzamy go łyżką, a trójkąt zwijamy, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka.
- Zawinięte rogaliki wykładamy na blasze, przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i cukrem.
- Rogaliki pieczemy przez około 30 minut.
Szklanka ciepłego mleka albo kakao idealne dopełnienią niespodziankę!