Chlebek bananowy z orzechami brazylijskimi i daktylami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
75 min.
Składniki
Składniki:- 3 dojrzałe banany
- 75 g stopionego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki orkiszowej
- 50 g orzechów brazylijskich Bakalland
- 50 g pokrojonych daktyli Bakalland
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
Przygotowanie
Czy może być coś wspanialszego niż niespieszne śniadanie z pachnącym, domowym chlebem? Ten przepis to propozycja dla miłośników bakalii - sprawdzi się nie tylko jako podstawa pysznego śniadania, ale także jako przekąska na drugie śniadanie do pracy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
- Przygotowujemy wszystkie składniki - ważne, aby były w temperaturze pokojowej.
- Keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm smarujemy masłem i prószymy mąką pszenną.
- Mąkę, sodę oczyszczoną, sól, pokrojone orzechy i daktyle oraz cukier mieszamy dokładnie.
- W dużym naczyniu łączymy roztopione masło ze zblendowanymi lub pogniecionymi bananami, jajkiem i ekstraktem waniliowym.
- Do miski dodajemy wymieszane suche składniki i ponownie mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy przez 50 - 60 minut.
- Patyczkiem sprawdzamy czy chlebek jest upieczony, a następnie wyciągamy i studzimy w formie.
- Dekorujemy pikiem.
Z takim śniadaniem dzień od razu staje się lepszy.
ula
06-07-2023
Ocena:
Super przepis! Piekę prawie co tydzień