
Kruche ciasto z dżemem morelowo-anyżowym i bitą śmietaną
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 300 g mąki pszennej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 - 80 g cukru
 - 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
 - 150 g zimnego masła
 - 1 żółtko
 
- 2 opakowania moreli Bakalland
 - 3 gwiazdki anyżu
 - 1 łyżka dżemixu uniwersalnego Delecta
 - 1 łyżka płatków owsianych ekspresowych do posypania ciasta
 - 300 g śmietany kremówki bitej na sztywno bez cukru
 
Przygotowanie
W oczekiwaniu na kolejne lato, warto sięgnąć po przepisy, które chociaż na chwilkę pozwolą wrócić do minionych słonecznych dni.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
 - Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Składniki na ciasto szybko zagniatamy ręcznie lub mikserem, aż powstanie zwarta kula, a w razie potrzeby dodajemy 2 łyżki wody.
 - Odkładamy je do schłodzenia na 30 minut do lodówki.
 - Morele przekładamy do rondla, dodajemy anyż i zalewamy wodą, gotując na wolnym ogniu około 40 minut, co chwilę mieszając, aby owoce nie przywarły do dna.
 - Dodajemy łyżkę dżemixu i ściągamy z ognia. Gwiazdki anyżu wyciągamy.
 - Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej formy.
 - Nakłuwamy całość widelcem i posypujemy płatkami owsianymi.
 - Na tak przygotowane ciasto wykładamy dżem morelowy.
 - Rant ciasta zawijamy do wewnątrz lub tworzymy dekoracyjny warkocz.
 - Ciasto pieczemy przez około 45 minut.
 - Gotowe ciasto podajemy na ciepło, z solidną porcją bitej śmietany.
 - Przed zjedzeniem dekorujemy pikami.
 
Sami przyznacie, że ten deser jest jak promyk słońca w pochmurny dzień.
