Pierniki szczecińskie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Do dekoracji:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Co ma piernik do Szczecina? Ma, ponieważ zwyczaj wypiekania pierników na terenie województwa zachodniopomorskiego datuje się już od roku 1845.

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Gotujemy cukier z wodą.
  4. Odparowujemy do objętości 500 ml, dodajemy przyprawy.
  5. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, amoniak i całość mieszamy.
  6. Do mąki wlewamy gorący syrop z przyprawami i mieszamy.
  7. Wyrabiamy 10 minut, dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut.
  8. Odstawiamy, niech wystygnie.
  9. Prószymy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto.
  10. Wycinamy kształty, najlepiej marynistyczne i wykładamy na blachę.
  11. Pieczemy w piekarniku około 8 minut.
  12. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  13. Po upieczeniu studzimy i koniecznie dekorujemy lukrem.
  14. Ozdabiamy dowolnie wybranymi pikami.

Przepis ten jest też, oczywiście, wpisany na listę produktów tradycyjnych. I nic dziwnego, wszak pierniczki szczecińskie są wprost wyborne!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy