Wafle gdańskie z konfiturą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • olej ryżowy do posmarowania gofrownicy
Konfitura:
  • 200 g truskawek lub wiśni
  • 10 g miodu

Przygotowanie

Wafle gdańskie, obok ciast drożdżowych i ucieranych babek, to pozycja obowiązkowa w kuchni pomorskiej.

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy suche składniki, dodajemy żółtka, mleko, śmietanę i miód.
  2. Dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z ciastem.
  4. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy ciasto.
  5. Pieczemy 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie odchodzić od gofrownicy bez użycia siły.
  6. Truskawki (lub wiśnie) zagotowujemy, gotując na małym ogniu stale mieszając, do momentu aż zgęstnieją.
  7. Jeśli trzeba, słodzimy konfiturę miodem.
  8. Gotowe wafle przekładamy truskawkową konfiturą.
  9. Dekorujemy pikiem.

Dawniej Pomorzanie spędzali z nim wiele przyjemnych chwil w asyście kawy. Wiadomo, grunt to doborowe towarzystwo. :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy