Składniki
Ciasto:- 500 g mąki
- 5 g drożdży instant Delecta
- 30 g cukru
- 300 ml mleka
- 5 g soli
- 300 g jagód
- 30 g cukru
- śmietana 12%
- roztopione masło
- cukier
Przygotowanie
Ten przepis pochodzi wprost z Kurpiowszczyzny, która słynie nie tylko z przepięknych strojów ludowych, ale przede wszystkim z pysznej kuchni.
- Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Gdy wyrośnie, wyrabiamy je chwilę.
- Dzielimy na 8 części i formujemy kule.
- Każdą kulę spłaszczamy i na jej środek wsypujemy kilka jagód oprószonych cukrem.
- Zamykamy szczelnie brzegi ciasta i formujemy z powrotem kule.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Zagotowujemy wodę w garnku.
- Układamy kilka kul w naczyniu do gotowania na parze i przykrywamy.
- Gotujemy około 10 minut.
- Polewamy śmietaną albo masłem i posypujemy cukrem.
- Dekorujemy pikiem.
Istne niebo na talerzu!