Składniki
Ciasto:- 300 g chleba żytniego lub 300 g bułki tartej
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki goździków
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 110 g cukru
- 7 jaj (żółtka i białka)
- 40 g masła
Przygotowanie
Babka z żytniego chleba – tego nam trzeba! Przepis na ten pyszny wypiek został zaczerpnięty z rękopisu znajdującego się wśród zbiorów Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Walk nad Bzurą. Znaleziono go w budynku nieistniejącego dziś Zajazdu Sochaczewskiego.
- Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
- Formę na babkę smarujemy masłem i prószymy mąką.
- Chleb żytni na zakwasie suszymy i mielimy na mąkę.
- Opcjonalnie można bułkę tartą z chleba żytniego na zakwasie zmielić na miał.
- Z mąką z chleba mieszamy proszek do pieczenia, cynamon i goździki.
- Cukier i żółtka ubijamy na puszystą masę, wsypujemy mąkę z chleba, dodajemy masło i mieszamy.
- Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem.
- Nakładamy ciasto do formy i pieczemy około godzinę.
- Dekorujemy pikiem.
Dziękujemy za tak dobry smak nieznanemu mistrzowi, którego przepis zagościł na liście produktów regionalnych.