Składniki
Ciasto:- 6 jaj
- 140 g cukru
- 100 g masła
- 40 mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- 500 ml śmietanki 30-36%
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek powideł
- 50 ml kawy
- 10 ml rumu
- 200 g czekolady gorzkiej
- 40 ml śmietanki 36%
Przygotowanie
Najbardziej warszawskie wśród stołecznych ciastek. I choć ma dopiero pół wieku, zawróciło w głowach kilku pokoleniom warszawiaków i turystom z całego świata.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Żółtka ubijamy z cukrem i masłem.
- Powoli mieszając, dodajemy ubitą pianę z białek.
- Gdy masa będzie jednolita, dodajemy, mieszając powoli, kakao z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Przekładamy masę do blachy i pieczemy około 20 minut.
- Zimną śmietankę ubijamy z mixem do śmietany na sztywną pianę.
- Dodajemy cukier puder, sok z cytryny i ubijamy, aż wszystkie składniki się dobrze wymieszają.
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
- Dodajemy gorącą śmietankę i porządnie mieszamy.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
- Nasączamy kawą z rumem obie połówki.
- Na dolną połówkę nakładamy krem.
- Drugą połówkę smarujemy cienko powidłami i przykrywamy nią warstwę kremu.
- Na wierzch nakładamy i równo rozprowadzamy masę czekoladową.
- Dekorujemy pikiem.
Hipotez na temat pochodzenia intrygującej nazwy tego ciastka jest wiele, ale nic nie staje na przeszkodzie, by spróbować poszukać nowych podczas konsumpcji pysznego torciku W-Z. :)