Buchciki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 18
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Dodatki:
  • 50 g masła

Przygotowanie

Idealne na śniadanie czy kolację - z kubkiem kakao lub kawy zbożowej. Warto spróbować - drożdżowe wypieki smakują zwłaszcza najmłodszym.

  1. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puch.
  2. Dodajemy do ubitych jajek mleko, sól i drożdże.
  3. Przesiewamy do ciasta mąkę i wyrabiamy je przez około 8 minut.
  4. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  6. Wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 15-20 części.
  7. Z każdej formujemy kulkę, moczymy w rozpuszczonym maśle i układamy na blasze w trzech rzędach. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy ulubiony pikiem i podajemy z dżemem lub z masłem.

Forma drożdżowych kul jest bardzo wygodna - wystarczy oderwać kawałek dla siebie. Idealna opcja na śniadanie z ulubionymi dodatkami.  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy