Jagodzianka z Olsztynka - 83 - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej poznańskiej
  • 1 saszetka drożdży instant Delecta
  • 180-200 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 5 g soli
Nadzienie:
  • jagody
  • cukier
Do posmarowania:
  • białko

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj żółtka i mleko wymieszane z masłem. Wyrabiaj ciasto około 6 minut. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj około minuty. Podziel na 6 części i uformuj z nich kulki. Odstaw przykryte na 15 minut, niech podrosną. Każdą kulkę rozwałkuj na owalny placek. Na środek nałóż łyżkę jagód z cukrem i zamknij brzegi. Bułki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj, niech wyrosną. Posmaruj bułki białkiem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy