Jagodzianka z Olsztynka - 83
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
150 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej poznańskiej
- 1 saszetka drożdży instant Delecta
- 180-200 ml mleka
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- 5 g soli
- jagody
- cukier
- białko
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj żółtka i mleko wymieszane z masłem. Wyrabiaj ciasto około 6 minut. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj około minuty. Podziel na 6 części i uformuj z nich kulki. Odstaw przykryte na 15 minut, niech podrosną. Każdą kulkę rozwałkuj na owalny placek. Na środek nałóż łyżkę jagód z cukrem i zamknij brzegi. Bułki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj, niech wyrosną. Posmaruj bułki białkiem. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.