Składniki
Ciasto:- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- 5 g drożdży instant Delecta
- 500 g masy makowej Bakalland
Przygotowanie
Kołocz to ciasto będące symbolem obfitości, które podawało się głównie na weselach. To tradycyjny wypiek kultywowany zwłaszcza w górniczych rodzinach, jednak smakować będzie każdemu. :)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, drożdże, mąkę i roztopione masło.
- Dokładnie mieszamy, robimy kulę i owijamy folią.
- Wkładamy na godzinę do stężenia.
- Twarde ciasto dzielimy na dwie części (jedna to 2/3 ciasta, druga 1/3). Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia.
- Na cieście rozkładamy równo masę makową.
- Na powierzchni maku rozkładamy kawałeczki ciasta z mniejszej części.
- Pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku.
- Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.
Nasz przepis na kołocz jest prosty i szybki - gwarantujemy, że zasmakuje każdemu. No bo kto nie lubi ciasta z makiem? :)