Ptysie ze szpajzą cytrynową
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto ptysiowe:- 150 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 4 jaja
- szczypta soli
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru ze skórką cytrynową Delecta
- sok z 2.5 cytryny
- 3.5 łyżeczki żelatyny Delecta
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
Szpajza to lekki i słodki krem, a w zasadzie mus o wyraźnym, cytrynowym smaku. Dziś nadziewamy nim ptysie!
- W garnku rozpuszczamy masło z wodą. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ciasta.
- Wyjmujemy ciasto z garnka i odstawiamy do miski do wystygnięcia na 15 minut.
- Następnie dodajemy całe jaja, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i szprycujemy ptysie i eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, a żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
- Do żółtek dodajemy sok z cytryny, cukier cytrynowy i rozpuszczoną żelatynę.
- Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do żółtek.
- Mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki, by masa stężała.
- Po tym czasie wyjmujemy szpajzę z lodówki. Przekładamy pianę delikatnie do rękawa cukierniczego.
- Przekrawamy ptysie i eklerki na pół i nadziewamy połówki pianą.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pikiem.
Szpajzę podawano zazwyczaj na Śląsku, tylko na specjalne okazje. Czekoladowa, agrestowa... Opcji było wiele - zachęcamy do eksperymentów! :)
Klara
06-07-2023
Ocena:
Pyszne i łatwe do przygotowania, bardzo polecam