
Ptysie ze szpajzą cytrynową
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto ptysiowe:- 150 g mąki pszennej
 - 250 ml wody
 - 100 g masła
 - 4 jaja
 - szczypta soli
 
- 4 jaja
 - 4 łyżki cukru
 - 2 łyżki cukru ze skórką cytrynową Delecta
 - sok z 2.5 cytryny
 - 3.5 łyżeczki żelatyny Delecta
 - 3 łyżki wody
 
Przygotowanie
Szpajza to lekki i słodki krem, a w zasadzie mus o wyraźnym, cytrynowym smaku. Dziś nadziewamy nim ptysie!
- W garnku rozpuszczamy masło z wodą. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i mieszamy, aż uzyskamy gładką kulę ciasta.
 - Wyjmujemy ciasto z garnka i odstawiamy do miski do wystygnięcia na 15 minut.
 - Następnie dodajemy całe jaja, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
 - Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i szprycujemy ptysie i eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
 - Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, a żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
 - Do żółtek dodajemy sok z cytryny, cukier cytrynowy i rozpuszczoną żelatynę.
 - Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do żółtek.
 - Mieszamy delikatnie i odstawiamy do lodówki, by masa stężała.
 - Po tym czasie wyjmujemy szpajzę z lodówki. Przekładamy pianę delikatnie do rękawa cukierniczego.
 - Przekrawamy ptysie i eklerki na pół i nadziewamy połówki pianą.
 - Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pikiem.
 
Szpajzę podawano zazwyczaj na Śląsku, tylko na specjalne okazje. Czekoladowa, agrestowa... Opcji było wiele - zachęcamy do eksperymentów! :)
