Rogalik kartoflany przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 300 g mąki pszennej
- 300 g ziemniaków
- 100 g cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego Delecta
- 1 jajo
- 50 g masła
- 1 łyżka wody
- konfitura lub marmolada różana
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
Kartoflane rogaliki z nadzieniem różanym to dobra alternatywa dla klasycznych rogalików - smak jest niemal identyczny!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
- Mieszamy ziemniaki dokładnie z mąką.
- Dodajemy cukier, jajo, aromat i miękkie masło.
- Delikatnie wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie za miękkie, dodajemy więcej mąki, jeśli za twarde - odrobinę wody.
- Rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką na okrągły placek, wycinamy trójkąty tak jak w pizzy.
- Nakładamy łyżeczkę konfitury na skraj ciasta o krótszym boku i zwijamy rogalik.
- Przed pieczeniem smarujemy rogaliki żółtkiem roztrzepanym w mleku.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10–15 minut.
- Dekorujemy okolicznościowym pikiem.
W zwijaniu rogalików na pewno pomogą najmłodsi. Podobnie jak w ich zjadaniu. :)