Składniki
Ciasto:- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajo
- 80 g płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżka cukru cynamonowego Delecta
- 100 g cukru pudru
- 1 białko
Przygotowanie
Lubuskie pierniki, produkt regionalny, to kolejny słodki powód do dumy dla mieszkańców województwa lubuskiego. Wypiekano je na Boże Narodzenie, spełniały funkcje dekoracyjne lub były podarunkiem dla bliskich osób.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
- Formujemy wgłębienie i wbijamy jajko, dodajemy miód i rozpuszczone masło.
- Mieszamy wszystkie składniki i formujemy ciasto.
- Odstawiamy ciasto na kilka godzin, albo nawet na kilka dni.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy pierniki za pomocą foremek.
- Pieczemy do momentu, kiedy brzegi się delikatnie zarumienią.
- Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
- Mieszamy cukier z białkiem aż do otrzymania gęstego lukru.
- Dekorujemy pierniki według własnego uznania.
- W każdy pierniczek wbijamy pik.
A Wy komu podarowalibyście pierniki? Smacznego!