Kruche krajanki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto kruche:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • truskawki
  • bułka tarta
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

Truskawkowa krajanka zawróci Wam w głowie już od pierwszego kęsa. Dacie się przekonać?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto.
  3. Robimy to samo z kruszonką.
  4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  5. Rozwałkowujemy ciasto na 1 cm grubości.
  6. Podpiekamy około 10-15 minut.
  7. Wierzch ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy pocięte na pół truskawki.
  8. Posypujemy wierzch kruszonką.
  9. Pieczemy około 40-45 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia.
  11. Przed podaniem kroimy na prostokątne kawałki.
  12. Dekorujemy pikiem.

Na drugi kawałek nie trzeba będzie namawiać.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy